Spørgsmål:

Kan man arve et misbrugs-/afhængighedsgen??

Dato: 26.09.2012

Køn: 

Dreng/Mand

Da jeg blev født, var jeg afhængig. Min mor var misbruger og siges at have været på "alt". Jeg blev afvænnet på et behandlingshjem og er blevet adopteret. Jeg har det i dag rigtig godt, men bekymre mig om, om jeg kan have arvet et gen for afhængighed, sådan at jeg vil have større risiko for at bliv afhængig af f.eks. hash, alkohol eller andre stoffer.  

Kan du fortælle mig noget om det?

Svar: 

Man kan godt regne med at du har arvet nogle gener som gør dig sårbar. Men man kan ikke sige at lige netop du vil blive afhængig for de gener man arver, udløser ikke nødvendigvis afhængighed. Der findes ikke et gen for afhængighed men man finder at der er risiko for at man selv kan være disponeret til lettere at blive afhængig og sammen med stoffer og de påvirkninger man får gennem barndommen kan risikoen forstærkes ellers svækkes. 

Så – du kan være i øget risiko men lær tegnene på at du er ved at blive afhængig, som at du for eksempel ser at du har et stigende forbrug som du mister kontrollen over, at du drikker og får black-out, at du ikke passer dine ting for at få noget at drikke etc. 

 

Hilsen

Henrik 

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen