Jeg har opdaget at min unge datter bruger MDMA. Hun siger at det er hver 2. eller 3. måned. Hvordan bør jeg forholde mig til det?
Hej
Tak for dit spørgsmål! Jeg ved at rigtig mange forældre står i samme situation som dig, og mange er ligeledes i tvivl om hvordan en sådan stofproblematik skal takles.
Først og fremmest vil jeg rose dig og din datter for at i har snakken om stoffer, og at din datter er tryg nok ved dig, til at fortælle at hun ind i mellem tager MDMA.
Tilliden mellem din datter og dig er vigtig og en i skal passe på.
Der er ingen facit liste når vi taler med unge om stoffer, dog er det vigtigt at din datter får viden om hvilket stof hun indtager.
I kan evt. sammen gå ind på leksikonnet her på NETSTOF og læse om MDMA. I den forbindelse er det vigtigt at du er helt skarp i hvad din holdning er til hårde stoffer. Det er også vigtigt at fortælle hende at i nogle tilfælde, køber man andet stof end det man er blevet lovet.
Altså at der er en risiko ved at handle med stoffer på det illegale marked, der ikke er reguleret. Det er helt i orden at udvise bekymring!
Du kan være nysgerrig om hvornår og i hvilke rammer din datter tager stoffet.
Hvem hun tager det med. Herunder en snak om hvad en god ven/veninde er.
Når du ved mere, kan du bedre komme med evt. alternativer.
Altså bevar tilliden, hent information, spørg ind og vær bekymret. Kom med, eller diskuter brugbare alternativer med din datter.
Mvh
Morten
Jeg synes at det på mange måder er et fint svar til den bekymrede mor. Ville det ikke være et godt råd til datteren at hun altid skal sørge for at teste stoffer inden hun tager dem ved brug af et test kit, og at hun altid skal veje stoffet ud på en mg vægt og således have styr på dosis. Det er ikke nævt i svaret og heller ikke råd man kan finde ved at læse nærmere om esctacy på jeres side.
Jeg synes det lyder som en fantastisk ide at lave en saglig artikel om test kits. Det ville være rart at få information usikkerheden/nøjagtigheden af disse. Det ville dog være overraskende hvis I kom frem til at det er bedre ikke at teste sine stoffer end at gøre det. Her er I selvfølgelig fanget i jeres dilemma mellem at prædike “just say no” og advokere for skadesreducerende tiltag. Jeg synes personligt ikke der er noget problem i at sige: “Du er helt afgjort bedst tjent med at lade være med at bruge stoffer, inkl. alkohol”, men hvis du alligevel gør det så følg i det mindste disse retningslinjer: …..
Har I en officiel holdning til dette dilemma?
Som et underpunkt til dette så kunne det også være nyttigt hvis I mere tydeligt sammenlignede skadeligheden af de forskellige stoffer. Ligesom med de skadereducerende tiltag findes der jo masser af gode videnskabelige kilder til dette. Det kunne være rart at kende den relative risiko ved at bruge f.eks. MDMA i forhold til alkohol, svampe, kokain osv.
Dette ville måske også gøre det lettere for jer, på en troværdig måde, at kommunikere den meget alvorlige risiko som er forbundet med opioider. Folk ville måske så bedre kunne forstå at opioider bestemt ikke svarer til den MDMA de har prøvet, og aldrig har oplevet problemer med.
Kunne I overveje på denne måde at vise og forklare den relative risiko af forskellige stoffer?