Tætte relationer - kæresten

Skal jeg fortælle min kæreste, at jeg har/har haft problemer med stoffer?

Grundreglen er, at man altid skal fortælle sandheden. Når man lyver, har man en nem og hurtig løsning, men det betyder, at man ødelægger forholdet til den anden. Man udvikler heller ikke sin evne til at tackle problemer, men kun til at undgå dem midlertidigt.

Så sig det til din kæreste. Forhåbentligt er det en god kæreste, som er glad for, at du siger sandheden og elsker dig som den, du er. Hvis han eller hun ikke kan acceptere det, så er det bedre, at I går fra hinanden nu, end hvis han eller hun finder ud af det på en anden måde senere.

Når det er sagt, så handler det også både om, hvordan man siger det og hvad situationen er. For eksempel er der stor forskel på at sige "Jeg har været stofmisbruger, men nu er jeg stoffri" og så sige "Jeg kan virkelig godt lide at sniffe en bane kokain, når jeg har råd til det".

Lad os tage tre forskellige eksempler:

A) Du har et problem med alkohol, hash eller stoffer og vil gerne ud af det
Hvis du har et nuværende problem, som din kæreste ikke kender til, er det bedste råd, at du først og fremmest husker at passe på dig selv. Det vil sige, at du for eksempel ikke siger noget, du kommer til at fortryde. Du skal sige det på en måde, så du opretholder din værdighed.

For det andet skal du passe på ikke at såre din kæreste. Det er også vigtigt, at du understreger, at du har et ønske om at løse problemet og måske fortæller, at det bliver en svær periode og du gerne vil have hjælp, støtte og forståelse fra din kæreste.

B) Du har et stort forbrug af alkohol, hash eller stoffer og vil gerne fortsætte
Igen skal du først og fremmest husker at passe på dig selv (og ikke sige ting, som du kunne fortryde senere) og for det andet ikke såre din kæreste. Du skal sige det på en måde, så du opretholder din værdighed.

Lad os sige, at du for eksempel ryger en joint hver aften eller tager amfetamin eller kokain, når du er i byen og synes det er rigtig hyggeligt. Din kæreste  ved det ikke endnu og du er bange for, hvad han eller hun vil sige.

I den situation skal du først gøre op med dig selv, om du vil stoppe, hvis din kæreste ønsker det. Hvis du ikke vil, så skal du gøre det klart overfor din kæreste. Sådan, at hvis han eller hun stiller dig et ultimatum om, at du skal vælge mellem ham/hende eller stofferne, så har du på forhånd gjort dig klart, hvad du vil vælge.

C) Du har tidligere haft et problem med alkohol, hash eller stoffer
Du skal være opmærksom på at du fortæller det på en måde, hvor du opretholder din værdighed. For eksempel skal du måske ikke sige, at du var junkie, men at du i en periode i af dit liv har brugt stoffer på en dum måde og mistede kontrollen over det.

Gør det klart for din kæreste, at du er ude af det nu. Husk at understrege, at din fortid ikke ændrer på den person, du er nu. 

Hvis du stadig er i tvivl om, hvad du skal gøre, så skriv til vores brevkasser eller chat.