Spørgsmål:

Meget store pupiller hele tiden

Dato: 04.02.2019

Køn: 

Pige/Kvinde

Alder: 

14år

Hej. Jeg kunne godt tænke mig at vide hvorfor mine pupiller altid er realtivt store. Jeg har søgt lidt på det, der for man bare at vide at ens pupiller skifter størrelse afhængig af lyset. Det har jeg så prøvet at holde øje med, men mine pupiller er bare altid ret store ligegyldig hvor meget lys der er. Hvad kan være orsagen til det?

Svar: 

Hej

Pupillernes størrelse ændrer sig hele tiden og når det bliver mørkt bliver de store for at lukke så meget lys ind i øjet som muligt og de bliver meget små i meget lys.

Hvis man bliver stresset for eksempel hvis man er angst så udløser man en masse af ”kamphormonet” adrenalin i kroppen og adrenalin får pupillerne til at udvide sig.

Forskellige stoffer gør noget forskelligt ved pupillerne og man siger grundlæggende at stimulanser giver store pupiller mens sløvende stoffer som heroin giver små pupiller men der er stor variation mellem forskellige mennesker.

Hvis du ikke har andre problemer og dit syn er normalt, kan jeg kun sige at dine pupiller reagerer sådan som det er normalt for dig og at de måske forandrer sig mere end du lige kan se når du ikke ser i et spejl. Hvis du ikke er lysfølsom og synes at det er ubehageligt med stærkt lys så reagerer dine pupiller nok normalt.

Hilsen
Henrik

Henriks billede

Besvaret af: Henrik Thiesen