Stoppe, Skære ned, Abstinenser, Tilbagefald, Falde i, Venner, Nyt liv, Ændre, stoffer

Hvad sker der, når man stopper?

Når man stopper med hash eller andre stoffer kan der ske forskellige ting på forskellige niveauer. For eksempel fysisk, psykisk, og med de relationer, man har til andre mennesker.

Generelt om at stoppe

Først og fremmest skal du vide, at det er ikke farligt at stoppe med at tage stoffer fra den ene dag til den anden. Selv om det kan føles som om, man er lige ved at blive sindssyg eller lige ved at dø. Hvad der sker, når man stopper, er forskelligt alt efter hvilke stoffer man har taget, og hvor længe man har taget dem. Det er også forskelligt fra person til person, hvordan man reagerer.

Dog er der to undtagelser: alkohol og den slags medicin, som hedder benzodiazepiner.

Hvis man lige pludselig stopper med at drikke alkohol eller tage benzodiazepiner  efter at have haft et stort forbrug over lang tid, kan man dø af kramper.

Abstinenser og forandringer kan desuden opleves meget forskelligt, alt efter om man er alene hjemme i sin seng og bemærker hver eneste lille forandring i kroppen, eller om man er aktiv, ude blandt andre mennesker og optaget af andre ting end at "mærke efter" sig selv. 

Hash

Når du stopper med at bruge hash, så kan du forvente at få svedeture og humørsvingninger. Derudover fortæller stort set alle, at de får vilde drømme, som føles meget realistiske.  Hash kan være rigtig svært at stoppe med, fordi det i høj grad hænger sammen med en psykisk afhængighed, så for at give dig selv en succes, er det bedst at starte med fx at skære ned på antallet af joints om dagen. Små skridt virker bedre i længden. Du kan læse mere flere råd til at kontrollere dit forbrug her.

Kokain / amfetamin

Med de "hurtige" stoffer (som ofte også er meget vanedannende), kan man opleve en slags depression, hvor man bliver afkræftet og trist. De stoffer har det med at nedsætte dit behov for søvn, så når du stopper med at bruge dem, så kan du opleve at du bliver meget træt og har brug for at sove mere end normalt.

Heroin

Man kan få meget voldsomme fysiske abstinenser når man stopper med heroin. Det kan bl.a. være kramper, opkastninger, diarre og fysiske smerter. Nogle oplever abstinenserne som en rigtig slem influenza. Som regel er det værst de første 3-4 dage. Derefter begynder det stille og roligt at gå bedre for hver dag, der går.

Ecstasy / MDMA

Ecstasy eller MDMA er et stof der går ind og påvirker din serotonin balance i hjernen. Det er dét stof i hjernen som gør dig glad. Der sker hele tiden en naturlig produktion af serotonin i hjernen. Det kan beskrives ved at du har et glas vand, som vandhanen (hjernens serotonin produktion) drypper ned i - hver gang det løber over, så vil du opleve glæde. Når du tager ecstasy, kan man sige at du skvulper med glasset så der ryger en masse vand ud. Du bliver rigtig glad mens du er i rusen, men det tager lang tid for din hjerne (vandhanen) at fylde glasset igen. Derfor er det normalt at du oplever tristhed og depressionssymptomer i ca. 4-8 dage efter din ecstasy rus. Hvis du gentagne gange bruger ecstasy (og med kort tid imellem), er der også risiko for at du ødelægger hjernens naturlige serotonin produktion.

Risikoen for at "falde i" igen

Fælles for alle rusmidlerne er, at man kan hurtigt kan begynde at finde gode argumenter for at tage stoffer igen.

  • Det kan være, at man ikke synes, det er så spændende, som man troede at være stoffri.
  • Eller måske er det ens fødselsdag eller der er en helt særlig lejlighed, man har lyst til at fejre.
  • Omvendt kan det også være fordi, det har været en rigtig dårlig dag og man har brug for lidt trøst.
  • Eller man kan få lyst til at tage stoffer igen, fordi det hele er så "gråt" og kedeligt.
  • Eller....

Man kan opleve abstinenser og trang/lyst til at tage stoffer igen i flere dage, uger...og hvis man er uheldig, i flere måneder efter man sidst har indtaget det. Trangen vil dog som ofte slutte på et tidspunkt.

Nogle oplever efter lang tid uden stoffer, at de lige pludselig kan få meget lyst til det igen. Som regel forsvinder den tanke af sig selv efter nogle minutter...men hvis man begynder at lege med tanken, så kan den blive større...Så stor at man til sidst begynder igen.

I langt de fleste tilfælde, vil man ikke kunne nøjes med "bare en gang" og man vil åbne op for en ny forbrugs-periode med risiko for misbrug. Så hvis du har problemer med at styre dit forbrug eller oplever et problematisk forbrug, er det bedst at stoppe helt.

En overgang til noget nyt

På et andet niveau, vil man opleve, at man bliver betydeligt kvikkere og mere følsom, når man stopper med at tage stoffer. Men måske vil man også føle at man bliver mere hæmmet. Hvis man for eksempel tog amfetamin eller kokain, kan man opleve, at man ikke kan drikke så meget som før, samt at man ikke kan feste hele natten på samme måde. Det vil tit også være sværere at være i sociale sammenhænge hvor man måske var vant til at være påvirket. Kokain kan f.eks. gøre dig meget mere udadvendt og snaksalig, og det kan være en udfordring at lære sig selv at være på samme måde uden stoffet.

Endeligt vil man også opleve en ændring i forhold til ens omgivelser. For eksempel vil man måske ikke synes, at man passer så godt sammen med sine "stofvenner" længere. Det kan også være at de gør det svært at fastholde din beslutning om at stoppe. Du kan prøve at snakke med dem om det, da de fleste kan forstå at man har brug for at stoppe eller tage en pause. De fleste gange er det også noget de respekterer og ønsker at de selv kunne. Hvis du vælger dine "stofvenner" fra, er det en god ide at finde nye venner i stof-fri-miljøer, f.eks. fodboldklub, i skolen eller lign. Du kan måske opleve en periode med ensomhed, indtil du finder nye venner.

Ser man bort fra alle de problemer, som hører til overgangsperioden, så kan du vente dig til en masse gode ting på længere sigt:

  • du vil få betydeligt flere penge mellem fingrene
  • mange frie timer som du ikke vil bruge på at finde stoffer eller være påvirket
  • følelsen af at være mere til stede i dit liv
  • en bedre samvittighed
  • bedre hukommelse, koncentration og fysisk helbred